Det siste året har jeg brygget øl. Mye godt øl, noe middels og noen få helt mislykkede. Jeg har fått stor glede av å utføre det manuelle arbeidet det er i selve bryggeprosessen, lest om humletyper, gjærsorter og ulike typer malt. Spennende og interessant.
Hva er det da som gjør at jeg finner bryggingen så interessant? Jeg har tenkt på det - og skal gjøre et forsøk på å gi noen korte svar.
1)
Vi er flere sammen. Vi etablerte oss med til sammen seks deltakere, fem menn og en kvinne. Gleden av å være sammen med mennesker du liker og trives sammen med har for meg vært stor. At vi i tillegg kan skape noe konkret sammen setter en ekstra spiss på det hele. Stort sett jobber vi med ikke konkreter; læring, læreprosesser, veiledning osv. så det å få gjort noe konkret er godt og gøy.
2)
Industriølets forbannelse
PÅ et besøk hos Carlsberg i København fikk vi vite at de produserte i 2013 ca 120 millioner hektoliter øl pr år fordelt på hhv 49 millioner liter for Vest Europa, 42 millioner liter i Øst Europa og 28 millioner liter i Asia, fordelt på over 500 merker. Med slike volum er det kun snakk om butikk - og det er greit nok, problemet er dessverre at jeg som forbruker får relativt kjedelige produkter som er designet for å treffe "alle", resultatet blir dermed "ingen". Imidlertid erkjenner jeg at industriølet har en rolle, spesielt for å skaffe inntekter til restauranter, puber o.l.
3)
Sluttproduktet blir bra! Overraskende bra, spesielt hvis det lekes litt med oppskrifter. Jeg er for eksempel ikke så veldig begeistret for hvete i ølet, selv om også det kommer seg (laget en hvetebokk i sommer), så har jeg ofte fjernet hveten fra oppskrifter. I sommer brygget jeg også en Lervig Lucky Jack - den var vel bare til kjøling før den forsvant ... veldig godt :-)
4)
Det kreative elementet i det å leke med oppskrifter, gjærsorter og humletyper kan jeg ikke prise nok. Dette er virkelig gøy!
5)
Det gode selskap når produktene skal testes .... Her er selve belønningen av mange ukers venting, først selve bryggingen, så gjæringen, flaskingen og karboniseringen, før produktet kan smakes på. Ventetiden fra start til konsum blir gjerne 6 - 8 uker, men tro meg - det er verdt det. Gleden av å drikke ditt eget produkt, den er stor! I tillegg er det veldig moro å dele med gode venner.
Så - ølbrygging blir nok med som hobby en god del framover - godt brygg :-)
Kilder: http://www.carlsberggroup.com/investor/news/Documents/Carlsberg%20Group%20Annual%20Report%202013.pdf
mandag 7. september 2015
Abonner på:
Innlegg (Atom)